Levenscyclus
De dieren leggen hun eieren 6 dagen na de copulatie. Ze produceren in de zomer 8-10 eikapsels, met 3-30 eieren elk. De eieren meten 0,78x0,68 mm in doorsnede. De eikapsels zijn op doorsnede rond en tot 8 mm groot, vlak tot licht bol. De dieren zijn al geslachtsrijp voordat de bouw van hun schelp voltooid is. Als de schelp voor I volgroeid is leggen ze al eieren, maar gewoonlijk minder dan de volgroeide exemplaren. De embryo’s ontwikkelen zich bij 20°c binnen 11-14 dagen. De schelpjes van de pas ontwikkelde slakjes zijn geelachtig doorzichtig en 0,6-0,7 mm in doorsnede. Het lichaam van deze diertjes is gelig melkwit tot witachtig grijs.
De levensduur van P. planorbis is 3-4 jaar. De meeste slakken sterven na de tweede eilegperiode in de leeftijd van 25-28 maanden. Enkele overleven de derde winter (Frömming 1956). Jongen verschijnen in februari, groeien snel en krijgen nakomelingen in juli. Ze groeien, overwinteren en sterven vervolgens vaak in het volgende seizoen, mogelijk na eerst eieren geproduceerd te hebben. De nakomelingen van juli groeien in de zomer snel, voor de overwintering bereiken ze een schelpgrootte van 14 mm en produceren eikapsels waaruit dan in februari al nieuwe jongen kunnen verschijnen (Dussart 1979). Costil & Daguzan (1995) vonden twee generaties per jaar en een levensduur van niet meer dan 11 maanden.
Voedsel
Als voedsel dienen algen, afstervende waterplanten, de epidermis van dode boombladeren, en bacteriën (Frömming 1956). Sommige levende waterplanten worden ook gegeten (Hutchinson 1993). Gaevskaya (1969) meldt dat gedoornd hoornblad, klein kroos, gewone waterpest, moerasvergeet-mij-nietje en fonteinkruiden flink gegeten worden door deze soort, terwijl andere waterplanten zoals kikkerbeet worden geweigerd.
Bron
Auteur(s)
Vries, J.N. de, Velde, G. van der, Meijer, T., Kuiper, J.G.J., Kuijper, W.J., Janssen, A.W., Gittenberger, E.
Publicatie
- Gittenberger, E., A.W. Janssen, W.J. Kuijper, J.G.J. Kuiper, T. Meijer, G. van der Velde & J.N. de Vries 1998. De Nederlandse zoetwatermollusken. Recente en fossiele weekdieren uit zoet en brak water. Nederlandse Fauna 2: 1-288. Nationaal Natuurhistorisch Museum, Naturalis, Nederland.