Overslaan en naar de inhoud gaan

Eeltslak Lithoglyphus naticoides

Foto: Jan Steger

Indeling

Lithoglyphus [genus] (1/1)
naticoides [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatzoet
ReferentieBedreigde en verdwenen land- en zoetwatermollusken in Nederland (Mollusca)
ExpertBank, R.

 

Recente verspreiding

De eerste melding voor Nederland stamt van Schepman (1874). Na een periode van grote bloei is de soort de laatste tientallen jaren weer (aanzienlijk) zeldzamer geworden, vermoedelijk onder invloed van waterverontreiniging. Niet bekend uit Zeeland, Zuid-Limburg en van Noord-Holland ten noorden van het IJ en de Waddeneilanden.

Areaal

De soort is afkomstig uit het westelijke Zwarte-Zeegebied. In de 19e eeuw is L. naticoides in Noordwest-Europa terecht gekomen, na het graven van een kanaal dat de stroomgebieden van Donau en Rijn met elkaar verbindt.

Fossiel voorkomen

Niet uit onze bodem bekend. Zie ook bij L. jahni. Door vroegere auteurs (O.A. Tesch 1944) gemeld uit het Vroeg-Pleistoceen. Het is echter gebleken dat dit fossiele materiaal niet tot L. naticoides gerekend kan worden (Meijer 1989), maar tot L. jahni behoort.

Behalve schelpen werden ook (kalkige!) opercula als fossiel vermeld. Lithoglyphus bezit echter een hoornig operculum dat normaal niet fossiliseert. De meldingen zijn gebaseerd op het algemene optreden in vroeg-pleistocene afzettingen van losse kalkige opercula met een paucispirale opbouw in afzettingen waarin ook (eveneens losse) schelpen van Lithoglyphus voorkwamen. Pas na de vondst in Bavel van deze opercula in huisjes van Parafossarulus crassitesta werd duidelijk dat ze tot die soort behoren.

Bron

Auteur(s)

Vries, J.N. de, Velde, G. van der, Meijer, T., Kuiper, J.G.J., Kuijper, W.J., Janssen, A.W., Gittenberger, E.

Publicatie