Overslaan en naar de inhoud gaan

Geelvlekslak Marstoniopsis insubrica

Indeling

Amnicolidae [familie]
Marstoniopsis [genus] (1/0)
insubrica [soort]

Voorkomen

StatusIn Nederland. Precieze status nog niet bepaald. (0a)
Habitatbrak zoet
ExpertBank, R.

Recente verspreiding 

Bekend uit een groot deel van Nederland, maar met een relatief gering aantal vindplaatsen; vrijwel onbekend uit Limburg. Niet in brakwatergebieden.

Areaal

Vooral in Noord-, West- en Midden-Europa, maar in het oostelijk deel van het verspreidingsgebied ook van zuidelijker streken gemeld, zoals uit het stroomgebied van de Wolga (Falkner 1990). Uit de grote Noord-Italiaanse meren wordtM. insubrica(Küster, 1853) vooralsnog als aparte soort genoemd. 

Fossiel voorkomen

Alleen bekend uit het Holoceen en het Vroeg-Pleistoceen. In holocene afzettingen werden diverse vondsten gedaan: Schelde-afzettingen in de bouwput Krekeraksluizen, boringen in de kom van de Oosterschelde, Hekelingen, IJssel-afzettingen in een bouwput op het Kampereiland, en Rijn-afzettingen in een boring bij Leidschendam. Ouder materiaal stamt uit een boring bij Brielle-Zuurland (Waalien) en de groeve Maalbeek te Belfeld (Laat-Tiglien).

Opmerkingen

De soort wordt naar verhouding weinig gevonden en het verspreidingsgebied, met name buiten Nederland, is dan ook slecht bekend.

Falniowski (1983) bestudeerde de variabiliteit van M. scholtzi in Europa.

Bron

Auteur(s)

Vries, J.N. de, Velde, G. van der, Meijer, T., Kuiper, J.G.J., Kuijper, W.J., Janssen, A.W., Gittenberger, E.

Publicatie