Overslaan en naar de inhoud gaan

Chileense zakpijp Corella eumyota

Indeling

Corellidae [familie]
Corella [genus] (2/1)
eumyota [soort]

Exotenpaspoort ?

Reële kans op vestiging? Ja
Betrouwbaarheid beoordeling Grote mate van zekerheid (meerdere bronnen)
Toelichting op beoordeling door soortexpert (Nederlands) De soort is vastgesteld door meerdere experts
Vestigingsstatus Gevestigd
Zeldzaamheid Lokaal
Invasiviteit Potentieel invasief
Invasiviteit (toelichting) Deze soort is afkomstig van het zuidelijk halfrond en 0heeft een circumpolaire verdeling in gematigde en subpolaire regio's en is o.a. afkomstig uit Chili, Antarctica, Zuid-Afrika, Zuid-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland (Lambert 2004). In 2002 werd de soort voor het eerst ontdekt in West-Europa in Bretagne, Frankrijk: Dupont et al. 2007). In 2003 verspreidde deze zich naar de Atlantische kust van het Iberisch schiereiland (Varela 2007); in 2004-2005 naar de zuidkust van Engeland en Ierland (Arenas et al. 2006). In 2007 werd de soort gevonden in Nederland (Lighthart, 2007). Het is een snelgroeiende soort die zich snel kan aanpassen aan verschillende milieu’s. De soort is in staat tot zelfbevruchting en verdraagt lage temperaturen dan in z’n oorspronkelijke biotoop. Waarschijnlijk liftte de soort mee op scheepsrompen of met schelpdieren zoals oester ten behoeve van aquaculturen.
Type introductie Niet opzettelijk
Jaar van eerste introductie 2007
Jaar van eerste melding 2007
Natuurlijke verspreiding
 • Zuid-Amerika
 • Antarctica
 • Zuidelijke Stille Oceaan
 • Verspreiding in Nederland Zeeland
  Verspreiding in Nederland (toelichting) Lighthart (2007) rapporteerde de eerste exemplaren voor Nederland in de Oosterscheldein nabij Burghsluis . Op deze plaats verspreidde de soort zich vrij snel en is daar overvloedig aanwezig. In 2012 is de soort geregistreerd in de monding van de Oosterschelde (Neeltje Jans). Vooralsnog zijn er geen gegevens buiten de Oosterschelde.
  Habitats
 • Mariene habitats
 • Estuaria en brakwatergebieden
 • Wijze van introductie
 • Aquacultuur
 • Aangroei op scheepsrompen
 • Impact Concurrentie
  Ecologische impact (toelichting) De snelle kolonisatie van (delen van) West-Europese kusten heeft vermoedelijk tot gevolg dat de soort een potentiële bedreiging kan vormen voor de inheemse biodiversiteit. Door het massaal kunnen optreden is er sprake van veranderingen in het ecosysteem. Van verschillende soorten zakpijpen is bekend dat ze strijden om de gunstigste plek ten opzichten van de stroming van het water waaruit ze voedsel filteren (LeBlanc et al. 2003). Voor inheemse zakpijpen kan Cephalothrix simula een geduchte concurrent zijn. In Spanje bleek dat de soort zich veel sneller dan andere sessiele organismen kan vestigen op nog onbezette substraten. Overigens bleek dat de soort niet volledig de vestiging van andere sessiele soorten te verhinderen.
  Economische impact (toelichting) C. eumyota leeft doorgaans in bosjes bij een. Ze vestigen zich daarbij ook op soortgenoten. Lambert (2004) voorspelde dat deze leefwijze ongunstig kan zijn als de soort zich zou vestigen op aquaculturen van tweekleppigen (El Nagar 2010).

  Publicaties