Overslaan en naar de inhoud gaan

Adder Vipera berus

Foto: Hans van der Meulen

Indeling

Viperidae [familie]
Vipera [genus] (2/1)
berus [soort]

Herkenning

De adder is door enkele kenmerken duidelijk van de twee andere Nederlandse slangen en de hazelworm te onderscheiden. De adder heeft bij helder licht als enige een verticale spleetpupil. De adder is ook zwaarder gebouwd en heeft een staart die veel korter is en abrupter eindigt. De adder heeft een opstaande snuit, terwijl de andere genoemde soorten een afgeronde snuit hebben.

Hazelworm en gladde slang hebben ongekielde schubben op hun lichaam. Bij adder en ringslang zijn deze gekield. De drie slangen hebben één rij buikschubben. De hazelworm heeft meerdere rijen kleine buikschubjes. Ook vervellingshuiden zijn aan de hand van deze schubkenmerken te determineren. Over de rug van de adder loopt een donkere zigzagstreep of donkere lijn. Bij ringslang en hazelworm is deze afwezig. Bij de ringslang vindt men meestal achter op de kop twee halvemaanvormige licht gekleurde vlekken die bij de adder niet voorkomen. De gladde slang bezit soms een rij van donkere vlekken op de rug, wat verwarring kan veroorzaken.

Zie ook de determinatiesleutels in Van Diepenbeek & Creemers (2006).

Bron

Auteur(s)

Hoof, P.H. van, Janssen, P.

Publicatie

  • Creemers, R.C.M. & J.J.C.W. van Delft 2009. De amfibieën en reptielen van Nederland. Nederlandse Fauna 9. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.