Overslaan en naar de inhoud gaan

Grijze grootoorvleermuis Plecotus austriacus

Foto: Paul Van Hoof

Indeling

Plecotus [genus] (2/2)
austriacus [soort]

Herkenning

De twee soorten grootoorvleermuizen zijn van alle andere vleermuizen te onderscheiden door hun grote oren. De oren kunnen 3 tot 4 cm lang zijn en zijn ruim half zo lang als het lichaam. De grijze grootoorvleermuis heeft een grijze vachtkleur, met een vrij sterk contrast tussen de lichte buik en de donkere rug. De kop heeft een erg donker, bijna zwart 'masker' over de ogen.

Het onderscheid tussen de gewone en grijze grootoorvleermuis is voor mensen zonder praktijkervaring erg lastig. Wat het meest opvalt is het donkere, bijna zwarte, gezichtsmasker, de vrijwel geheel zwarte tragussen (oorklepjes) en de relatief spitse snuit.

Voorkomen

De grijze grootoorvleermuis is een zeldzame soort in Nederland, waarvan de huidige verspreiding gelimiteerd is tot Zeeuws Vlaanderen, Noord-Brabant en Limburg.

De grijze grootoorvleermuis lijkt sterk aan menselijke nederzettingen gebonden. Dit in tegenstelling tot de gewone grootoorvleermuis, die meer biotooptypen benut. De soort is in Nederland alleen in gebouwen aangetroffen.

 

Zie voor meer informatie: www.vleermuis.net.