Overslaan en naar de inhoud gaan

Beverrat Myocastor coypus

Foto: Gerard Blokhuis

Indeling

Echimyidae [familie]
Myocastor [genus] (1/1)
coypus [soort]

Een zwaar gebouwd knaagdier met een brede hoekige kop. De vacht bestaat uit een glanzend bruine tot geelbruine bovenvacht en een grijze ondervacht. De buik is wat lichter van kleur. In fokkerijen werd de lichtere buik uitgekweekt en andere kleuren geselecteerd (mokkabruin, pikzwart, geelbruin e.d.), zodat er nu ook andere kleurvariaties zijn. De ondervacht is waterdicht en de wintervacht is dikker dan de zomervacht. De snuit en kin van jonge dieren zijn licht van kleur. De meeste snorharen zijn wit, behalve de bovenste zwarte snorharen en worden tot 13 cm lang. De schaars behaarde staart loopt uit in een punt en is korter dan het lichaam.

De voorpoten hebben klauwen en tussen de tenen op de achterpoten zitten zwemvliezen tussen de vier binnenste tenen. Zowel de voor- als de achtervoet heeft vijf tenen. De neusgaten en de mond (achter de snijtanden) kunnen worden gesloten. Ogen, neusgaten en oren zijn klein, zitten hoog op de kop en liggen in één lijn. De ogen zijn donker en de oren behaard en duidelijk zichtbaar. De beverrat heeft duidelijk zichtbare oranje snijtanden; bij mannetjes donkeroranje en bij vrouwtjes geeloranje. De tepels van de vrouwtjes bevinden zich aan de zijkant/rugzijde.

De kop-romp-lengte bedraagt 42-65 cm, de staartlengte 30-45 cm. Het gewicht is meestal 4 tot 8 en soms wel 12 kg, waarbij mannetjes groter en zwaarder zijn dan vrouwtjes.

Gelijkende soorten Muskusrat en bever. De beverrat wordt vaak met andere knaagdieren verward, zoals woelrat, bruine rat en muskusrat. Hij is echter een stuk groter dan woelrat en bruine rat. De staart van een muskusrat is bijna even lang als het dier zelf, is aan de zijkanten afgeplat, vrijwel onbehaard, zwart van kleur en lijkt net een paling. De staart van een beverrat is korter dan het lichaam, schaars behaard en loopt uit in een punt. Bevers hebben een platte, geschubde staart.

Bron

Auteur(s)

Hollander, H.