Overslaan en naar de inhoud gaan

Chinese muntjak Muntiacus reevesi

Foto: Jan Hein van Steenis

Indeling

Cervidae [familie]
Muntiacus [genus] (1/0)
reevesi [soort]

Muntjaks leven solitair. In het Europese verspreidingsgebied heeft de muntjak geen afgebakend voortplantingsseizoen, maar kan het zich in elk deel van het jaar voortplanten. Per worp komt slechts één jong ter wereld. Jonge vrouwtjes blijven in de buurt van het leefgebied van de moeder, jong volwassen mannetjes verplaatsen zich gemiddeld 4 kilometer.

De dieren kunnen vrij oud worden: mannen worden tot 16 jaar, vrouwen zelfs tot 19 jaar. De overleving van jonge dieren is echter laag (50%) en mortaliteit van volwassen dieren is nog hoger, tot 70%, waarbij een voorname sterfteoorzaak het verkeer is (Macdonald & Tattersal 2001).

De muntjak is vooral actief in ochtend en avond, en op het midden van de dag. Periodes van eten worden afgewisseld met perioden van liggend of staand herkauwen, onder dekking. Het zijn zogenaamde 'browsers': ze knabbelen van struiken, maar ook van braam en klimop, en eten ook eikels, kastanjes, vruchten, gras en kruiden (Lange et al. 1994).

Bron

Auteur(s)

Spek, G.J., Dekker, J.J.A.