Overslaan en naar de inhoud gaan

Gevlekte rog Raja montagui

Foto: Dick Belgers

Indeling

Rajidae [familie]
Raja [genus] (5/1)
montagui [soort]

Beschrijving 
De gevlekte rog is met een gemiddelde lengte van 60 cm en een maximale lengte van 100 cm een van de kleinste roggen. Deze kraakbeenvis met afgeplat lichaam en brede, vleugelachtige borstvinnen heeft een bruine bovenzijde met vele zwarte stippen, de onderzijde is wit. De gevlekte rog heeft kleine stekels op de snuit en op het lichaam tot vlak achter de ogen. 

Voortplanting
Vrouwelijke exemplaren van de gevlekte rog zetten vanaf hun vierde jaar in de periode april tot juli zo’n 25 tot 60 eikapsels af, waar na 5-6 maanden jonge roggen uit komen van zo’n 11,5 cm.

Het eikapsel van de gevlekte rog is circa 3 tot 5 cm breed en 5,5 tot 8 cm lang, en heeft geen zomen. Lijkt sterk op eikapsel van de golfrog Raja undulata, maar is iets kleiner. Eikapsels tegenwoordig zeldzaam langs Nederlandse kust. 
Vanwege hun opvallende uiterlijk hebben eikapsels van haaien en roggen hebben in Engeland de treffende naam ‘Mermaid’s Purses’ (zeemeermintasjes).

Voedsel
Het dier verstopt zich in het zand en jaagt op kleine vissen zoals zandspiering en daarnaast op kreeftachtigen, wormen en inktvisjes.

Leefgebied 
Zandbodems, zandige sedimenten.

Verspreiding ​​​​​
Noordoostelijke Atlantische kust, Noordzeekust en westelijke Middellandse Zeekust.

Publicatie