Overslaan en naar de inhoud gaan

Groenpootruiter Tringa nebularia

Foto: Louis Westgeest

Indeling

Scolopacidae [familie]
Tringa [genus] (10/1)
nebularia [soort]

Herkenning
31 cm. Bovendelen in zomerkleed donkergrijs, gemengd met zwarte veren. Kop, nek en borst grijswit met bruinzwarte streepjes en spikkels. Vleugeldekveren vormen donkerbruine schoudervlek in zit. Onderdelen wit, stuit wit, vormt witte wig op onderrug, staart wit met zwarte dwarsbanden. Poten groen, snavelpunt donker, basis hoornkleurig of blauwgroen, stevig en enigszins opgewipt. In winterkleed lichter en egaler grijs en donkere schoudervlek duidelijker. In vlucht bovendelen donker, met donkere vleugels (geen vleugelstreep) en witte rugwig; lijkt op zwarte ruiter en poelruiter, maar eerste slanker en laatste kleiner met verder uitstekende poten. Juveniel in nazomer lijkt sterk op adult in winter, maar bovendelen bruiner en met regelmatiger tekening. Lijkt in gedrag op tureluur, maar steekt vleugels niet recht omhoog bij landing.

Verspreiding en voorkomen
Broedt in delen van Noord-Europa, grote delen van Rusland en noordelijk Kazachstan. Trekt in de winter naar kleine delen van Zuid-Europa, naar Afrika, met uitzondering van de Sahara, het Arabisch Schiereiland, zuidelijk Azië en Oceanië. In Nederland doortrekker in vrij klein aantal.

Biotopen
Open getijdengebieden, ook op wad en bij kwelders (Waddenzee, Delta). Kleinere aantallen in binnenland komen voor in gebieden met ondiep water en slik, kale oevers, ondiepe sloten, ondergelopen graslanden en bollenvelden.

Voedsel
Voornamelijk zaden, ook insecten. Foerageert op de grond.

Eieren
Aantal eieren in legsel meestal 4, soms 3, zelden 5. Peervormig tot ovaal. Glad en enigszins glanzend. Zeer licht crèmeachtig-geelbruin tot crèmeachtig-olijf, of crème. Wisselend getekend met zwartachtig-bruine, donker roodachtig-bruine en lichter violetgrijze vlekken, stippen, korte krabbels en heel kleine korte streepjes. Grotere vlekken zijn vaak langwerpig. Formaat 51,4 x 34,8 mm.

Geluiden
Roep 'tjuu tjuu tjuu', lijkt op roep van tureluur, maar minder vloeiend.

Publicatie