Overslaan en naar de inhoud gaan

Rosse grutto Limosa lapponica

Foto: Kees Venneker

Indeling

Scolopacidae [familie]
Limosa [genus] (2/1)
lapponica [soort]

Herkenning
33-42 cm. Vrouwtje groter en met langere snavel dan mannetje. Snavel echter iets omhooggebogen, poten korter en heeft zwaarder lichaam. Mannetje heeft in zomerkleed donkere rossige onderdelen, zwartgeblokte bovendelen, gestreepte kruin en witte wenkbrauwstreep. Vrouwtje als mannetje, maar onderdelen lichter en vaak met witte buik. In winterkleed hebben beide sexen grijze bovendelen en witte onderdelen. Stuit wit, loopt door in wig op onderrug, witte, zwart gebandeerde staart, heeft geen vleugelstreep. Juveniel wit of rozig van onderen, maar lijkt verder sterk op adult, met wulpachtige tekening op bovendelen. Lijkt in vlucht meer op regenwulp dan op grutto. Vaak in enorme groepen in getijdegebieden op moddervlaktes, soms ook in lage aantallen aan zandige kusten. Zeldzaam in binnenland.

Verspreiding en voorkomen
Broedt van Noord-Scandinavië tot in Alaska. Trekt in de winter naar kustgebieden in Noordwest-Europa, Afrika, zuidelijk Azië en Oceanië. In Nederland een doortrekker en wintergast in groot aantal.

Biotopen
Op trek en tijdens het overwinteren voornamelijk op zanderige wadplaten. In voorjaar ook bij de kust op graslanden met veel emelten en soms aan het strand.

Voedsel
Boort in bodem naar ongewervelden. Eet gedurende broedseizoen ook insecten en plantaardig materiaal.

Eieren
Aantal eieren in legsel meestal 4, soms 3 of 2. Buikig, ovaal of peervormig. Glad en enigszins glanzend. Licht tot middel olijfkleurig of groen. Getekend met kleine vlekken, spikkels en stippen van donkerbruin of olijfbruin en lichter grijs. Op schalen met donkergroene grondkleur zijn de tekens onopvallend en herinneren aan die van de eieren van de grutto, maar op andere schalen zijn de tekens fors en kunnen gelijkmatig en tamelijk dicht verspreid zijn, of schaarser en geconcentreerd naar de stompe pool. Formaat 53,1 x 37,3 mm.

Geluiden
Roep lijkt op die van kanoetstrandloper, nasaal 'wèèp' of 'kurruk'. Zang snel herhaald 'kuklie kuklie' en 'kiekiekuu'.

Publicatie