Overslaan en naar de inhoud gaan

Paarse strandloper Calidris maritima

Foto: Koos Bakker

Indeling

Scolopacidae [familie]
Calidris [genus] (20/1)
maritima [soort]

Herkenning
20 cm. Compact gebouwde strandloper; lange snavel met gelige basis en korte vuilgele of oranje poten. Kop, borst en bovendelen zwartbruin, paarse gloed op bovendelen; oogring, keel en buik grijswit met veel bruine vlekjes. In vlucht herkenbaar aan zeer donker uiterlijk en witte ondervleugel die contrasteert met donkere flanken en borst. In winterkleed meer diep olijfkleurig, met vuilwitte onderdelen en donkere borst; veren op bovenzijde met smalle witte randjes. Juveniel in nazomer lijkt op adult in zomerkleed. Vaak samen met steenlopers. Zwemt vaker dan andere strandlopers en landt soms op het water.

Verspreiding en voorkomen
Broedt op sommige Canadese arctische Eilanden, Groenland, IJsland, noordelijk Fenno-Scandinavië en zeer noordelijk Rusland. Overwintert aan de Noord-Amerikaanse oostkust, kustgebieden in Noordwest-Europa en in kleine gebieden op Groenland en IJsland. In Nederland een wintergast in zeer klein aantal.

Biotopen
Bijna uitsluitend te vinden bij de zee, op harde substraten, voornamelijk op beton en basalt. Op pieren, strekdammen en dijken. Soms ook in het gras op zeedijken. Vaak in de spatzone van golven.

Voedsel
Hoofdzakelijk ongewervelden, die tussen de stenen worden weggepikt. In het broedseizoen wordt ook wat plantaardig materiaal, waaronder knoppen en bessen, gegeten.

Eieren
Aantal eieren in legsel meestal 4, soms 3. Buikig tot ovaal en peervormig. Glad en zwak glanzend. Gelijk aan de eieren van de bonte strandloper, doch iets groter. Licht tot zeer licht olijfkleurig, groen, of blauwachtig-groen. Zeer verschillend getekend met vaalbruine, donkerbruine of olijfbruine en enige lichte violetgrijze vlekken, stippen en krabbels. Schaarser aan de spitse pool en sterk geconcentreerd aan de stompe pool. Grotere vlekken zijn vaak langwerpig. Formaat 37,3 x 26,2 mm.

Geluiden
Roep zacht 'wiet-wit'. In vlucht, vooral in het voorjaar, ook een zwaluwachtige triller.

Publicatie