Nederlands Soortenregister

Overzicht van de Nederlandse biodiversiteit

Stormmeeuw Larus canus

Foto: Kees Venneker

Indeling

Larus [genus]
(15 soorten in totaal / 5 gevestigd)
canus [soort] (2/1)

Indeling

Larus [genus]
(15 soorten in totaal / 5 gevestigd)
canus [soort] (2/1)

Stormmeeuwen broeden in een groot deel van het noordelijk Palearctische gebied. Nederland bevindt zich aan de zuidwestrand van het verspreidingsgebied. In Europa broeden de grootste aantallen momenteel in Fenno-Scandinavië, het zuidelijk Oostzeegebied en Groot-Brittannië. De soort heeft zich in ons land in 1908 voor het eerst met zekerheid gevestigd. Waar ze gezamenlijk met Zilver-, Kok- of Kleine Mantelmeeuwen voorkomen, broeden Stormmeeuwen veelal aan de rand van de kolonie, in kleine subkolonies of met losse paren. Nederlandse broedvogels spenderen een normale winter in Nederland, Engeland en Noordwest-Frankrijk. Alleen jonge vogels bereiken soms het Iberisch Schiereiland, maar in strenge winters schuiven ook oudere vogels naar het zuidwesten op (Koopman 1988). In het winterhalfjaar wordt Nederland overspoeld met broedvogels uit Noord- en Oost-Europa en West-Rusland. Grote aantallen zijn dan aanwezig in de Waddenzee en op grasland in de noordwestelijke helft van ons land. Het voedsel bestaat, afhankelijk van seizoen en weer, vooral uit ongewervelden, maar vis, andere gewervelden en afval worden eveneens gegeten.

Bron

Auteur(s)

Keijl, G.O.

Publicatie