Overslaan en naar de inhoud gaan

Dougalls stern Sterna dougallii

Foto: Louis Westgeest

Indeling

Laridae [familie]
Sterna [genus] (6/3)
dougallii [soort]

Herkenning
36 cm. Lijkt veel op noordse stern en visdief. Heeft evenals deze lange snavel, korte poten, zwarte kopkap, lichtgrijze bovendelen en witte onderdelen. Snavel langer dan van visdief en is donker met rode basis. Bovenvleugels lichter dan van visdief, met buitenste (twee tot vier) handpennen donkerder dan rest van vleugel. Heeft geen donkere rand op onderzijde van handpennen. Lijkt door wittere indruk, lange donkere snavel en bovenvleugeltekening wel wat op grote stern. Poten kort en rood, wat langer dan van visdief. Aan begin van broedseizoen zijn buitenste staartpennen veel langer dan van noordse stern en steken in zit ver voorbij vleugelpunten uit; in de loop van de zomer zijn ze meestal afgesleten en lijken dan korter. Juvenielen lijken zowel op jonge noordse stern als op jonge grote stern met, in tegenstelling tot jonge noordse stern, zwaar gebandeerde bovendelen.

Verspreiding en voorkomen
Broedt langs een deel van de Noord-Amerikaanse noordoostkust, het Caribisch gebied, de Azoren, de Canarische Eilanden, delen van Noordwest-Europa, kustgebieden aan de Arabische en de Oost-Chinese Zee, Australië, Zuidoost-Azië en Zuidoost-Afrika. Overwintert langs de noordkust van Zuid-Amerika, de zuidwest- en zuidkust van Afrika, een groot gebied rondom Madagaskar en in Zuidoost-Azië. In Nederland een dwaalgast.

Biotopen
Is in zijn leefgebied kustgebonden.

Voedsel
Zeevis.

Eieren
Aantal eieren in legsel meestal 1-2, zelden 3. Buikig. Glad, niet glanzend. Licht crème, of geelachtig, geelbruin of olijf getint, of zo nu en dan dieper olijfkleurig of geelbruin. Gespikkeld en gevlekt, of soms met korte streepjes en krabbels in zwartbruin, zwart, donkerbruin of olijf, en lichtere nuances van grijs. Tekens zeer verschillend, vaak fijn en enigszins overvloedig, soms schaarser. Soms een concentratie van vlekken aan de stompe pool. Formaat 44,1 x 30,1.

Geluiden
Karakteristieke roep is zwarte ruiter-achtig 'tjsu-ik'.

Publicatie