Overslaan en naar de inhoud gaan

Donsstormvogel Pterodroma feae/madeira/mollis

Indeling

Pterodroma [genus] (1/0)

Van het enige Nederlandse geval van een ‘donsstormvogel’ op 24 oktober 1992 staat niet met zekerheid vast of het een Gon-gon P. feae, Freira P. madeira of Donsstormvogel P. molllis betrof (drie nauw verwante taxa), en het geval staat dus officieel op de Nederlandse lijst als P. feae/madeira/mollis.

Broedt op pelagische eilanden ten zuiden van 40°N in Atlantische Oceaan. Sinds 1974 steeds vaker waargenomen langs kusten van Britse Eilanden (cf BW 5: 385, 1992). Ook steeds vaker waargenomen aan Amerikaanse oostkust, met name in Carolina, VS.

Alle gevallen in oostelijk Noord-Amerika zouden betrekking hebben op Gon-gon P feae (Birding 29: 206-214, 1997). Het is onzeker welke soort in Noord-Europa is waargenomen maar naar alle waarschijnlijkheid betrof het in de meeste zo niet alle gevallen Gon-gon onder meer omdat Freira P madeira uiterst zeldzaam is en Donsstormvogel P mollis een vogel van het Zuidelijk Halfrond. De beschrijving van de Nederlandse vogel leek inderdaad op een Gon-gon te wijzen. De datum was opmerkelijk laat vergeleken met de gevallen van de Britse Eilanden. Tot en met 1994 dateerden Britse en Ierse gevallen tussen 11 augustus en 10 september maar in 1996 waren er ook drie Britse gevallen in juni en één op 4 oktober.

Publicatie