Overslaan en naar de inhoud gaan

Noordse pijlstormvogel Puffinus puffinus

Foto: Peter Soer

Indeling

Puffinus [genus] (4/0)
puffinus [soort]

Herkenning
30-35 cm, spanwijdte 76-82 cm. Kleiner dan grote en kuhls pijlstormvogel, met scherp contrast tussen zwarte bovenzijde en witte onderzijde. Slanke zwarte snavel. Meestal in verspreide groepen, zeilend op stijve vleugels, regelmatig onderbroken door uitbarstingen van series snelle vleugelslagen en van ene naar andere zijde kantelend, afwisselend wit oplichtend.

Verspreiding en voorkomen
Noordelijk Atlantisch kustgebied, met grote kolonies aan de kust van Groot-Brittannië en Ierland. Broedt ook op IJsland, de Azoren (Portugal) en de Canarische Eilanden (Spanje). In Nederland doortrekker in zeer klein aantal.

Biotopen
Open zee en oceanen, alleen na storm ook in ondiepe kustzeeën. Heel zelden na storm op meren in binnenland.

Voedsel
Hoofdzakelijk kleine vis en inktvisachtigen, maar ook kreeftachtigen en drijvend dierlijk afval. Foerageert door vanaf het wateroppervlak prooi op te pikken of door vanuit de lucht of het wateroppervlak te duiken.

Eieren
Aantal eieren in legsel slechts één. Variabel in vorm: buikig tot ovaal. Wit zonder glanzend oppervlak. Formaat 50,2 x 34,6 mm.

Geluiden
Adulten in de kolonie produceren variatie aan koerende, kraaiende en schreeuwende geluiden.
 

Publicatie