Overslaan en naar de inhoud gaan

Roze pelikaan Pelecanus onocrotalus

Foto: Louis Westgeest

Indeling

Pelecanidae [familie]
Pelecanus [genus] (4/0)

Herkenning
140-175 cm. Geweldig grote vogel met enorme spanwijdte (270-360 cm). Lichaam wit; ondervleugels wit met scherp afgescheiden zwarte slagpennen, bovenvleugels wit met witte armpennen en zwarte handpennen en handpendekveren. Snavel lang, geel met grijs, keelzak geel, poten roze of vleeskleurig. Gedurende het broedseizoen met rozige tint en rommelige korte kuif op achterhoofd. Gele veren op middenborst, rode ogen en geelroze of roze gezicht alleen van dichtbij zichtbaar. Juvenielen vlekkerig bruin of bruingrijs, onderdelen witter. Subadulten worden langzaamaan witter. Majestueuze vlucht, krachtige vleugelslagen, afgewisseld met lange glijpauzes. Lijkt in vlucht op ooievaar, maar groter, zwaarder en met ingetrokken kop en hals. Groepen op trek of tijdens voedselvluchten in V-formatie of linies. Maakt veel gebruik van thermiek.

Verspreiding en voorkomen
Broedvogel in verspreide gebieden rondom de Zwarte en Kaspische Zee en in Kazachstan. Overwintert in grote delen van Afrika en gebieden in Zuidwest- en Zuid-Azië. In Nederland een dwaalgast.

Biotopen
Broedt in zijn leefgebied in dichte moerasvegetatie (riet- en lisdoddevelden), ondiepe wateren en meren. Komt voor bij meren, delta's, lagunes en moerassen. Vist in open water.

Voedsel
Vis, die met behulp van keelzak, als schepnet, wordt opgeschept. Vist ook in groepen, waarbij groep in halve-cirkelvorm voorwaarts zwemt.

Eieren
Aantal eieren in legsel meestal 2, soms 3, zelden 4-5, waarbij mogelijk meer dan één vogel betrokken is. Langwerpig elliptisch tot langwerpig buikig. Wit met een dikke oneffen kalkachtige laag, die bekrast en gevlekt raakt. Formaat 97,1 x 61,4 mm.

Geluiden
Zwijgzaam. In vlucht een zacht, laag 'brrrrp'.

Publicatie