Overslaan en naar de inhoud gaan

Halsbandparkiet Psittacula krameri

Foto: Hans van der Meulen

Indeling

Psittaculidae [familie]
Psittacula [genus] (2/1)
krameri [soort]

Halsbandparkieten zijn sociale vogels die zich meestal in paren of in groepen ophouden. Het zijn planteneters, die vooral foerageren op zaden, bessen, fruit, bloemen en nectar (Cramp 1985). Ze gedragen zich monogaam en paren worden doorgaans gevormd voor het leven. Ze broeden in verlaten nestholen van spechten en in andere holten in bomen. Soms worden ook nestkasten bezet en zelfs holen in daken of muren van gebouwen kunnen worden betrokken (Keijl 2002). Het broedseizoen in West-Europa beslaat de periode januari-juni en het legsel bestaat doorgaans uit 3-4 witte eieren. Nadat het legsel compleet is broedt het vrouwtje dit in 22-24 dagen uit, waarna de jongen na 40-50 dagen uitvliegen. Het duurt 2-3 jaar voordat Halsbandparkieten geslachtsrijp zijn (Cramp 1985). Het broedsucces van de Nederlandse populatie was in de jaren 1990 opmerkelijk laag en bedroeg vermoedelijk nog niet één vliegvlug jong per paar (Keijl 2001). Ook in Duitsland en Engeland werd een veel lager broedsucces geconstateerd dan bijvoorbeeld in India (Pithon & Dytham 1999).

Bron

Auteur(s)

Slaterus, R.