Overslaan en naar de inhoud gaan

Hop Upupa epops

Foto: Kees Venneker

Indeling

Upupidae [familie]
Upupa [genus] (1/1)
epops [soort]

Herkenning
27 cm. Onmiskenbaar vanwege de grote, oprichtbare kuif en opvallend zwart-wit vleugelpatroon. Kop, bovendelen tot aan benedenmantel, en onderdelen rozebruin; zwartgepunte kuif wat helderder rossigbruin, bovendelen bruiner en onderdelen meer kastanjebruin. Anaalstreek wit; vleugels en staart zwart, staart met omgekeerde U-vormige witte band, gesloten vleugel met 5 witte banden die samenvallen met 3 oranje-gele banden op zwarte rug en witte band over stuit. Toont in vlucht een brede banden over rug en armpennen; 'gevingerde' handpennen met groot wit distaal gedeelte. Snavel lang en neergebogen. Juveniel gelijk, maar doffer en met kortere snavel. Heeft karakteristieke vlucht: traag en golvend met typische vlinderachtige vleugelslag.

Verspreiding en voorkomen
Broedvogel in grote delen van Europa en Noord-, Centraal- en Oost-Azië. Standvogel in grote delen van Afrika, Zuid- en Zuidoost-Azië, Zuidoost-China en het Arabisch Schiereiland. Wintergast in delen van Tropisch Afrika. In Nederland uiterst schaarse broedvogel, wegtrekkend, doortrekker en zomergast in uiterst klein aantal.

Biotopen
In het bos, tuin, park en in kleinschalige weides.

Voedsel
Hoofdzakelijk larven en insecten; afhankelijk van beschikbaarheid ook andere ongewervelde dieren, amfibieën en reptielen. Foerageert uitsluitend op de grond. Pikt prooi van bodem op, door stenen om te draaien en door in de grond te woelen.

Eieren
Aantal eieren in legsel meestal 5-8, soms tot 12. Ellipsvormig. Glad, niet glanzend en opvallend met poriën getekend. Grijsachtig, geelachtig of olijf, of meer groenachtig of bruinachtig. Poriën tonen zich als fijne witte putjes. Eieren worden in het nest vlekkerig. Formaat 25,9 x 17,9 mm.

Geluiden
Gewone roep een hol, zacht en laag 'poe-poe-poe'; verder verschillende klokkende en miauwende geluiden.

Publicatie