Nederlands Soortenregister

Overzicht van de Nederlandse biodiversiteit

Boomvalk Falco subbuteo

Foto: Hans van der Meulen

Indeling

Falconidae [familie]
Falco [genus] (10/3)
subbuteo [soort]

Nederland ligt aan de uiterste noordwestrand van het enorme Palearctische verspreidingsgebied van de Boomvalk, samen met de groeiende Britse (meer dan 2200 paren; Clements 2001), minieme Deense (10 paren), dito Noorse (20-50 paren) en forse Zuid-Zweedse populatie (2000 paren) (Sergio et al. 2001). Van september tot maart verblijven onze Boomvalken in zuidelijk Afrika, in april keren de broedvogels terug. Hoewel libellen en andere grote insecten veel worden gevangen, zijn vogels de belangrijkste voedselbron. In mei voorzien Boomvalken het landschap van een extra dimensie door hun uitbundige gedrag op de broedplaats. Rond half juni vindt de eileg plaats en vermindert de trefkans aanmerkelijk. Pas met het groter worden van de jongen neemt de waarneemkans weer toe (vanaf eind juli).

Bron

Auteur(s)

Boer, P. de

Publicatie