Overslaan en naar de inhoud gaan

Rode wouw Milvus milvus

Foto: Dick Belgers

Indeling

Accipitridae [familie]
Milvus [genus] (2/0)
milvus [soort]

Het verspreidingsgebied van de Rode Wouw strekt zich hoofdzakelijk uit over een 800 km brede baan van de zuidpunt van Zweden naar Noordwest-Afrika. Meer dan 90% van de po­pulatie broedt in dit gebied, met Duitsland (30%) als kern­gebied. West-Frankrijk, Vlaanderen en Nederland vallen net buiten de verspreidingsbaan. In Wales bevindt zich een geïsoleerde maar levensvatbare populatie en de soort is recent geher­introduceerd in Engeland en Schotland. Door zijn manier van jagen - zwevend en hangend op niet al te grote hoogte de grond afspeuren - is de Rode Wouw gebonden aan (half)open landschappen, vooral landbouwgebieden. Het menu bestaat uit kleine tot middelgrote zoogdieren en vogels, die grotendeels zelf worden gevangen, maar ook vakkundig worden afgepikt van andere roofvogels. Daarnaast eten de vogels aas. Net als de Zwarte Wouw wordt ook de Rode Wouw aangetrokken door vuilnis. Door zijn terrein- en voedselkeuze is de soort kwetsbaar voor veranderingen (lees intensivering) van de landbouw en voor al dan niet opzettelijke vergiftiging.

Bron

Auteur(s)

Manen, W. van

Publicatie

  • SOVON Vogelonderzoek Nederland 2002. Atlas van de Nederlandse broedvogels 1998-2000. Nederlandse Fauna 5: 1-584. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.