Nederlands Soortenregister

Overzicht van de Nederlandse biodiversiteit

Zwarte wouw Milvus migrans

Foto: Wijnand van Buuren

Indeling

Accipitridae [familie]
Milvus [genus] (2/0)
migrans [soort]

Zwarte Wouwen van de ondersoort migrans broeden in Europa, Noordwest-Afrika en West-Azië en overwinteren bezuiden de Sahara. Andere ondersoorten bevolken grote delen van Afrika, Azië en Australië. Langs de Europese verspreidingsgrens kan een liniaal worden gelegd van Bretagne (Frankrijk) via Oost-België, Nedersaksen (Duitsland) naar Estland. Ten noordwesten van deze lijn komt de Zwarte Wouw vrijwel niet voor. Het veruit grootste deel van de Europese populatie broedt in Spanje en Frankrijk. De Europese broedhabitat wordt gekenmerkt door water en bos. Bossen worden vooral gebruikt om in broeden en te roesten. De sterke binding met mensen en hun afval, die de Zwarte Wouw elders in de wereld tentoonspreidt, is in Europa minder uitgesproken. Het voedsel bestaat in de broedperiode vooral uit vis, maar op broedplaatsen zonder water voornamelijk uit kleine zoogdieren en vogels. Zwarte Wouwen pakken behendig prooien af van andere roofvogels en zijn niet vies van het afschuimen van vuilnisbelten.

Bron

Auteur(s)

Manen, W. van

Publicatie