Nederlands Soortenregister

Overzicht van de Nederlandse biodiversiteit

Wespendief Pernis apivorus

Foto: Hans van der Meulen

Indeling

Accipitridae [familie]
Pernis [genus] (1/1)
apivorus [soort]

De Wespendief is in Europa en West-Azië een echte bosbewoner met een voorkeur voor loof- en gemengde bossen. In Europa, dat zo’n 160.000 broedparen telt, ontbreekt de soort alleen in het uiterste noordwesten en zuiden, en is hij zeldzaam in Groot-Brittannië. Wespendieven over­win­te­ren in de beboste delen van Afrika rond de evenaar. Onze broedvogels bereiken hun overwinteringsgebied in West-Afrika via het Iberisch Schiereiland, maar jonge vogels gaan ook over Italië (Bijlsma 1993). Wespendieven leven vooral van larven en poppen van sociale wespen, waarvan ze de nesten uitgraven of van boomtakken scheuren. Het dieet wordt aangevuld met kikkers, hommelbroed, jongen en eieren van kleine tot middelgrote vogels, kleine reptielen en insecten als kevers en sprinkhanen. Waarschijnlijk blijven jonge vogels de eerste 2-3 jaren in Afrika, alvorens terug te keren naar de broedgebieden. Daarna kan het nog diverse jaren duren voordat ze daadwerkelijk tot broeden overgaan. Nederlandse broedvogels beginnen onmiddellijk na aankomst op de broedplaats met de nestbouw. De meeste paren starten in de laatste decade van mei met de eileg (overwegend twee eieren, soms één, zelden drie). Het gros van de jongen is half augustus vliegvlug, waarna ze nog twee weken door hun ouders worden verzorgd. Wanneer deze zijn weggetrokken, blijven de jongen nog enige tijd hangen alvorens te vertrekken (Bijlsma 1993).

Bron

Auteur(s)

Manen, W. van

Publicatie