Overslaan en naar de inhoud gaan

Patrijs Perdix perdix

Foto: Kees Venneker

Indeling

Phasianidae [familie]
Perdix [genus] (1/1)
perdix [soort]

Herkenning
29-31 cm. Kenmerkend rond lichaam, ronde kop en korte, ronde vleugels. Oranje-bruine kop, grijs gespikkelde nek en onderdelen, kastanjerode buitenste staartpennen. Kruin, achterhoofd en bovendelen bruin, gebandeerd met kastanjebruin op nek, stuit en flanken. Mannetje met brede, hoefijzervormige, donkerbruine vlek op buik, bijna afwezig bij vrouwtje. Juveniel met gestreepte, bruine bovendelen en nek en zonder oranjebruin en kastanjerood. Vliegt snel, meestal laag, met snelle vleugelslagen afgewisseld met glijvlucht op gebogen vleugels.

Verspreiding en voorkomen
Komt voor in Europa, Belarus, Oekraïne en Rusland tot Mongolië. In Nederland vrij talrijke broedvogel, jaarrond aanwezig.

Biotopen
Open landbouwgebieden, boomloze heuvels en stenige heiden.

Voedsel
Foerageert voornamelijk in de schemering. Eet groene bladeren van grassen, granen, klavers en onkruiden.

Eieren
Aantal eieren in legsel 9-20, soms 8-24, grotere legsels mogelijk van twee ♀♀. Buikig tot kort ovaal of kort peervormig. Glad en glanzend. Effen tinten van geelbruin, bruin of olijf. Formaat 36,5 x 27,3 mm.

Geluiden
Gewone roep is een krakend en raspend 'kar-wit, kar-wit' of 'kirr-ik, kirr-ik'.

Publicatie