Overslaan en naar de inhoud gaan

Klein waterhoen Zapornia parva

Indeling

Rallidae [familie]
Zapornia [genus] (2/1)
parva [soort]

Het Klein Waterhoen bewoont een gebied dat zich hoofdzakelijk uitstrekt van Polen en Hongarije tot voorbij de Kaspische Zee. Hier is de soort lokaal allesbehalve zeldzaam (4000-6000 paren in de oeverzone van de Neusiedlersee, Oostenrijk). In West-Europa is de verspreiding evenwel verbrokkeld en het voorkomen onregelmatig en schaars, wat deels een gevolg is van de specialistische habitateisen. De soort prefereert nat en overjarig rietland afgewisseld met kleine poelen, en nestelt hier op plekken met een dikke laag gebroken stengels. Zeggen-, biezen- en lisdoddenmoeras wordt eveneens bezet. De winter wordt doorgebracht ten zuiden van de Sahara.

Bron

Auteur(s)

Deuzeman, S.B.

Publicatie

  • SOVON Vogelonderzoek Nederland 2002. Atlas van de Nederlandse broedvogels 1998-2000. Nederlandse Fauna 5: 1-584. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.