Overslaan en naar de inhoud gaan

Waterhoen Gallinula chloropus

Foto: Hans van der Meulen

Indeling

Rallidae [familie]
Gallinula [genus] (1/1)
chloropus [soort]

Herkenning
32-35 cm. Een zwartachtige watervogel die van Meerkoet verschilt door kleiner formaat, rode bles, rode snavel met gele punt en witte strepen langs bovenflank. Heeft opvallende witte - in het midden door zwart gescheiden - onderstaartdekveren die getoond worden door voortdurend met de staart te wippen. Poten helder geelgroen. Beweegt tijdens zwemmen de kop van achter naar voren. Stijgt moeizaam en met een aanloop van water op. Juveniel bruiner dan adult, met witte kin en keel en groenbruine snavel en bles.

Verspreiding en voorkomen
Komt voor in Europa, Midden-Oosten, Zuidoost-Azië. Ontbreekt in het noorden van Scandinavië, Finland en Rusland. Is trekvogel. In Nederland talrijke broedvogel, jaarrond aanwezig, doortrekker en wintergast in groot aantal.

Biotopen
Algemene broedvogel van meren, plassen, rivieren, vijvers en sloten met een dichte oevervegetatie.

Voedsel
Foerageert zwemmend, lopend over drijvende waterplanten of op weilanden, gazonnen, etc. Eet zowel plantaardig als dierlijk voedsel.

Eieren
Aantal eieren in legsel meestal 5-11, soms 2-21, doch grotere legsels waarschijnlijk van twee ♀♀. Buikig. Glad en glanzend. Grijsachtig-wit tot licht geelbruin of groenachtig. Met roodachtig-bruine en blauw-grijze spikkels en kleine vlekken. Formaat 44,5 x 31,4mm.

Geluiden
Normale roep een scherp, kraaiend 'kurrk' en 'kittik'.

Publicatie