Overslaan en naar de inhoud gaan

Kleine trap Tetrax tetrax

Foto: Louis Westgeest

Indeling

Otididae [familie]
Tetrax [genus] (1/0)
tetrax [soort]

Herkenning
40-45 cm. Veel kleiner dan grote trap maar met eender gevlekte zandbruine mantel en witte onderdelen. Een schuwe, voorzichtige vogel die moeilijk is waar te nemen tenzij hij opvliegt. Mannetje in broedkleed heeft dikke, zwarte nek met witte banden; 'gezicht' en keel blauwgrijs; bovendelen en kruin zandkleurig en grijs en zwart gespikkeld en gestreept. In vlucht is grootste deel van vleugel wit, onderbroken door zwarte punten van handekveren en binnenste handpennen en geheel zwarte buitenste handpennen. Vrouwtje van boven bleker en groffer zwart gevlekt en gestreept; onderdelen witachtig, dicht gestreept op borst en flanken; zonder zwart-witte nek. Adult mannetje buiten broedtijd en onvolwassen lijken op vrouwtje. Vliegt op met klappende vleugels en vliegt met uitgestrekt nek.

Verspreiding en voorkomen
Broedvogel van Oekraïne tot Noordwest-China en in Frankrijk. Standvogel in het westelijk Middellandse Zeegebied en kleine gebieden in Zuidwest-Azië. Wintergast in Azië van Turkije tot in India. In Nederland een dwaalgast.

Biotopen
Komt in zijn leefgebied voor op grasvlakten, steppen en graanvelden.

Voedsel
Plantendelen (scheuten, bladeren, bloemen, grassen, knollen, kruiden) en ongewervelden (kevers, sprinkhanen, krekels, slakken, wormen). Soms kleine kikkers en veldmuizen.

Eieren
Aantal eieren in legsel meestal 3-4, soms 2-5. Kort ellipsvormig tot rondachtig. Glad en glanzend. Groenachtig-olijf tot olijfbruin. Zwaar en gelijkmatig getekend met bruine lengtestrepen en lange vlekken. Formaat 52,3 x 38,3 mm.

Geluiden
Baltsroep van mannetje een ver hoorbaar snorrend 'prrrrit'; indien opgejaagd een kort 'dahg'.

Publicatie