Nederlands Soortenregister

Overzicht van de Nederlandse biodiversiteit

Kraanvogel Grus grus

Foto: Hans van der Meulen

Indeling

Gruidae [familie]
Grus [genus] (3/0)
grus [soort]

De broedgebieden van de Kraanvogels die in Nederland worden waargenomen, strekken zich uit over Noorwegen, Zweden, Finland, de Baltische Staten, Noordoost-Duitsland en Polen, mogelijk ook West-Rusland. De soort broedt hier in (half)open hoogveen- en moerasgebieden. Het voedsel is divers. Naast plantendelen en insecten worden amfibieën, reptielen en kleine gewervelde dieren verorberd. Het nest bevindt zich op de grond, liefst op een verhoging. De belangrijkste overwinteringsgebieden zijn gelegen in Frankrijk (Lac du Der) en op het Iberisch Schiereiland. De aantallen zijn, mede door beschermende maatregelen in verschillende landen, sterk gegroeid en ten opzichte van de jaren zestig zelfs verdubbeld. De populatie omvat momenteel rond 80.000 vogels.

Bron

Auteur(s)

Wessels, H.

Publicatie