Overslaan en naar de inhoud gaan

Kleine barmsijs Acanthis cabaret

Foto: Kees Venneker

Indeling

Fringillidae [familie]
Acanthis [genus] (3/1)
cabaret [soort]

Herkenning
11,5-12,5 cm. Lijkt op kneu en frater. Beide sexen hoofdzakelijk bruin met gestreepte nek, bovendelen en flanken, twee witachtige vleugelstrepen, witte buik, donkere slagpennen, donkere, gevorkte staart en gelige snavel. Mannetje met rood op voorhoofd, zwarte kin en rode, ongestreepte borst. Rood vaak tot op flanken en bovenbuik en wangen; roze stuit. Vrouwtje met rode kruin en zwarte kin, sterk gestreepte borst; stuit bruin, gestreept. Juveniel bruin, gestreept, te onderscheiden van Kneu door twee vleugelstrepen, geen witte vleugelvlek, en van frater door ontbreken van wit in vleugel en staart. Kleiner dan de grote barmsijs, met minder grijze bovenzijde, minder witte onderzijde, donkerdere stuit, en iets andere roep. Buiten broedtijd in troepen, vaak met andere vinken. Vlucht golvend.

Verspreiding en voorkomen
Broedvogel in Noord-Schotland. Standvogel in noordwestelijk Europa en verschillende gebieden in Centraal-Europa. Wintergast in grote gebieden in Europa van Zuid-Engeland tot in Roemenië en van Zuid-Zweden tot in Zuidoost-Frankrijk. In Nederland een zeer schaarse broedvogel, jaarrond aanwezig, doortrekker en wintergast in klein aantal.

Biotopen
Tijdens de broedtijd voornamelijk in jonge naaldbossen en berkenbossen, in hoge heggen, in bomen zoals wilgen en elzen en op de heide met weinig bomen. 'S winters vaak te zien in berken en elzen, maar ook op de grond, zoekend naar eten.

Voedsel
Voornamelijk zaden van bomen en kruiden, 's zomers ook insecten.

Eieren
Aantal eieren in legsel meestal 4-5, soms 3-7. Buikig. Glad en slechts iets glanzend, of niet glanzend. Lichtblauw, een beetje donkerder dan die van de kneu en frater, maar gelijk getekend met fijne spikkels, kleine vlekjes en krabbels; de meeste in lichtroze of lila, en schaarser in purper en roodbruin. De meeste tekens zitten geconcentreerd aan de stompe pool. Formaat 16,9 x 12,6 mm.

Geluiden
Vluchtroep een snel 'tjètjètjè' en 'tsoeie'. Zang bestaat uit snelle trillers, vermengd met roep.

Publicatie