Nederlands Soortenregister

Overzicht van de Nederlandse biodiversiteit

Putter Carduelis carduelis

Foto: Jaap Denee

Indeling

Fringillidae [familie]
Carduelis [genus] (1/1)
carduelis [soort]

Zonovergoten kruidenrijke bosranden en vochtige beekdalen: ziedaar de oorspronkelijke broedhabitat van de Putter. Tegenwoordig broedt deze alom in Europa voorkomende vogel in een keur aan halfopen, vaak door mensenhand geschapen landschappen. De beschikbaarheid van kruiden, vooral composieten als (melk)distels en paardenbloemen, is daarbij een must. De meeste Putters broeden van mei tot in augustus in opgaand loofhout als boomgaarden, tuinen en wegbeplantingen, in Nederland vaak in jonge esdoorns, paardekastanjes, kersen- en appelbomen (Abel et al. 1999, Bijlsma 1999b, Bakker 2000). De jongen worden van meet af aan gevoed met zaden, al worden de eerste weken ook insecten aangeboden. Hoewel verondersteld wordt dat in Nederland twee, in het veld niet van elkaar te onderscheiden, ondersoorten voorkomen - de Britse vorm britannica in het westen en de continentale nominaatvorm carduelis langs de oostgrens - bestaat hiervoor geen bewijs. Gericht (ring)onderzoek kan hierover uitsluitsel geven, en tevens verduidelijken of de Nederlandse broedvogels in eigen land overwinteren of in Zuidwest-Europa.

Bron

Auteur(s)

Vergeer, J.-W.

Publicatie