Nederlands Soortenregister

Overzicht van de Nederlandse biodiversiteit

Huiszwaluw Delichon urbicum

Foto: Kees Venneker

Indeling

Hirundinidae [familie]
Delichon [genus] (1/1)
urbicum [soort]

De Huiszwaluw broedt in grote delen van Europa, Azië en Noord-Afrika. In sommige delen van Europa nestelt de soort aan steile rotswanden en klifkusten. In Nederland is hij echter gebonden aan door de mens bewoonde gebieden en is wat dit betreft een specifieke cultuurvolger. De nesten worden gemetseld tegen gebouwen, vooral onder dakgoten of balkons aan boerderijen en woonhuizen, ook wel onder bruggen. In de broedhabitat moet niet alleen nestgelegenheid aanwezig zijn, maar ook geschikt bouwmateriaal en voldoende voedsel in de vorm van vrijvliegende insecten. Huiszwaluwen broeden van mei tot diep in september, vaak min of meer koloniegewijs, en kunnen 1-3 broedsels grootbrengen. De Nederlandse broedvogels overwinteren in tropisch Afrika tot in Zuid-Afrika. 

Bron

Auteur(s)

Leys, H.N.

Publicatie