Overslaan en naar de inhoud gaan

Ringmus Passer montanus

Foto: Hans van der Meulen

Indeling

Passeridae [familie]
Passer [genus] (3/2)
montanus [soort]

Herkenning
14 cm. Geslachten gelijk en geen verschil in verenkleed tussen verschillende leeftijden. Is te verwarren met mannetjes van huismus en spaanse mus, maar herkenbaar aan bijna volledige witte nekband, zwarte vlek op witte oorstreek, kleine zwarte bef die niet voorbij veren van keel reikt, chocoladebruine kopkap en roep. Bovendelen en vleugels warmbruin met zwarte strepen, geelbruine stuit, donkerbruine staart en vuilwitte onderdelen. Buiten broedtijd vaak samen met andere mussen en vinkachtigen.

Verspreiding en voorkomen
Komt voor in groot verspreidingsgebied van Verenigd Koninkrijk, Europa, Rusland tot Indonesië. In Nederland talrijke broedvogel, jaarrond aanwezig, doortrekker en wintergast in groot aantal.

Biotopen
Prefereert open landschap met verspreide bomen, boomgaarden, etc. Komt vaak nabij boerderijen voor. Waar huismussen ontbreken komen ringmussen in steden voor.

Voedsel
Voornamelijk zaden, maar eet ook insecten, met name in broedtijd.

Eieren
Aantal eieren in legsel meestal 4-6, zelden 2-9. Buikig, glad en zwak glanzend. Minder verschillend dan bij de huismus, maar donkerder, bruiner en kleiner. De grondkleur is wit tot zeer lichtgrijs. Zwaar bezet met meestal donkerbruine, soms purperachtige of grijsachtige spikkels, kleine vlekken en stippen. De tekens zijn vaak zwaar genoeg om de grondkleur te verbergen. Soms maken zeer fijne gepikkelde eieren een effen indruk maar zijn meestal donkerder in de richting van de stompe pool. De tekens zijn vaak geconcentreerd aan de stompe pool. Veel legsels hebben één of twee lichte, schaars getekende eieren. Formaat 19,3 x 14,0 mm.

Geluiden
Lijkt wat op huismus, maar is iets hoger, korter en melodieuzer. In vlucht een karakteristiek 'ret'.

Publicatie