Overslaan en naar de inhoud gaan

Spaanse mus Passer hispaniolensis

Foto: Wijnand van Buuren

Indeling

Passeridae [familie]
Passer [genus] (3/2)

Herkenning
15 cm. Soms moeilijk te onderscheiden van Italiaanse ondersoort van huismus; is echter donker op bovenzijde, heeft gestreepte flanken (bij mannetje veel sterker dan bij vrouwtje en juveniel) en zwart gevlekte borst (alleen mannetje). Mannetje heeft warmbruine kopkap, witte wenkbrauwstreep en oorstreek, donkerbruine bovendelen en vleugels met zwaardere zwarte streping dan huismus, bruine stuit, zwartbruine staart, zwarte keel en borst en brede zwarte vlekken op flanken; rest van onderdelen wit. Vrouwtjes en juvenielen zijn minder levendig gekleurd en lijken zeer sterk op huismus. Kop bruingrijs, onderdelen vuilwit met soms vage streping op onderdelen (iets wat huismus zelden heeft), iets steviger snavel. Sociaal- en foerageergedrag als van huismus, maar minder aan menselijke aanwezigheid gebonden. Kruist soms met huismus.

Verspreiding en voorkomen
Standvogel op het Iberisch Schiereiland, Noord-Afrika en van Azerbeidzjan via Afghanistan tot in Oezbekistan. Broedvogel in Zuidoost-Europa en delen van Zuidwest- en Centraal-Azië. Wintergast in delen van Noord-Afrika, Zuidwest- en Zuid-Azië. In Nederland een dwaalgast.

Biotopen
Komt in zijn leefgebied voor in begroeide droge terreinen langs rivieren, bij palmbosjes, in half-open gebieden. Maakt nest in boom of in verlaten nesten van roofvogels en ooievaars. Minder een stadsvogel dan huismus, maar komt soms in steden voor.

Voedsel
Omnivoor; foerageert op de grond. Eet buiten broedtijd vooral veel zaden (granen), evenals huismus.

Eieren
Aantal eieren in legsel meestal 5-6, soms 4-8. Buikig. Glad en enigszins glanzend. Gelijk aan die van de huismus, maar meestal lichter van kleur. Wit, of zwak blauw of groen getint. Getekend met spikkels en kleine vlekjes in verschillende nuances van grijs, violet-grijs, zwartachtig-violet of purperachtig; vaak met donkerder, zwaardere tekens geconcentreerd aan de stompe pool. Formaat 22,8 x 15,3 mm.

Geluiden
Lijkt veel op geluid van huismus, maar is iets dieper en voller.

Publicatie