Overslaan en naar de inhoud gaan

Provençaalse grasmus Curruca undata

Indeling

Curruca [genus]
(6 soorten in totaal / 0 gevestigd)
undata [soort] (1/0)

Indeling

Curruca [genus]
(6 soorten in totaal / 0 gevestigd)
undata [soort] (1/0)

Herkenning
12,5 cm. Lijkt op Sardijnse grasmus. Klein donker zangertje met lange staart. Bovendelen, ook vleugels en staart, grijs. Staart heeft witte buitenste pennen, soms is ook een kleine witte vlek zichtbaar op duimvleugel. Onderdelen wijnrood of donker rozerood, met witte buik en onderstaart, en witte vlekjes op keel. Lijkt soms op Sardijnse grasmus, omdat onder bepaalde lichtval de onderdelen grijs lijken. Oogring en iris rood, poten oranje. Vrouwtje met bruinere bovendelen en blekere onderdelen. Actief, maar vaak vrij makkelijk te zien te krijgen, behalve wanneer hij wordt opgejaagd. Vlucht zwak, fladderend, laag met rukjes. Zingt vaak in top van een struikje.

Verspreiding en voorkomen
Standvogel in Zuid-Engeland, Frankrijk en het westelijk Middellandse Zeegebied. Wintergast in een gebied in het zuidwestelijk Iberisch Schiereiland en noordelijk Marokko, Algerije en Tunesië. In Nederland een dwaalgast.

Biotopen
Komt in zijn leefgebied voor in dicht struikgewas, vermijdt bossen. Wordt vooral gevonden in maquis en struikgewas met veel stekelbrem.

Voedsel
Voornamelijk ongewervelden, maar ook bessen.

Eieren
Aantal eieren in legsel meestal 3-4, zelden tot 6. Buikig. Glad en glanzend. Wit, grijsachtig of zwak groenachtig. Fijn bezet met donkerbruine of grijsachtig-bruine en soms lichtgrijze spikkels, stippen en vlekken. Kleine tekens, variëren aanzienlijk in dichtheid. Soms is er een concentratie van zwaardere tekening bij of rond de stompe pool. Formaat 18,6 x 13,9 mm.

Geluiden
Roep 'tak' en karakteristiek raspend 'tsjèèèè'. Zang babbelend, met krassende tonen, maar in korte frasen.

Publicatie