Overslaan en naar de inhoud gaan

Nachtegaal Luscinia megarhynchos

Foto: Ruud van Veenschoten

Indeling

Muscicapidae [familie]
Luscinia [genus] (3/2)

Herkenning
16,5 cm. Lijkt erg op noordse nachtegaal. Bovendelen donkerbruin, onderdelen lichter; borst, flanken en onderstaart uniform beige, buik wit. Witte oogring. Staart bijna zo rossig als van gekraagde roodstaart. Belangrijkste kenmerken ter onderscheiding van noordse nachtegaal zijn de effen borst en het grotere contrast tussen staart en bovendelen. Juveniel gevlekt en gestreept, als juveniele noordse nachtegaal. Gedrag als van noordse nachtegaal: blijft altijd in dekking en moeilijk te zien te krijgen. In tegenstelling tot wat de naam suggereert zingen beide soorten nachtegalen ook overdag.

Verspreiding en voorkomen
Broedt in Europa, Zuidwest- en Centraal-Azië en een deel van Noord-Afrika. Trekt in de winter naar Afrika, van Senegal tot Ethiopië en Tanzania. In Nederland een vrij talrijke broedvogel, wegtrekkend.

Biotopen
Sterke voorkeur voor dichte ondergroei voor hun dekking. Meestal is dit in loofbossen die een sterk ontwikkelde struiklaag hebben, maar ook in dichte houtwallen. De soort foerageert in de dikke strooisellaag op de bodem van het bos.

Voedsel
Ongewervelden, die voornamelijk op of dichtbij de grond of in lage struiken worden gevonden. Vliegt soms op om insecten te vangen.

Eieren
Aantal eieren in legsel meestal 4-5, zelden 3-7. Buikig. Glad en enigszins glanzend. De grondkleur dof blauwachtig-groen tot grijsachtig-groen, is wisselend overdekt met een roestige tint die soms de grondkleur bedekt en een zandkleurige of roodachtig-bruine kleur geeft. De roodachtige kleur is soms beperkt tot de stompe pool; of zichtbaar als een fijne vlekking op een groenachtige achtergrond. Als bij de noordse nachtegaal verschijnt de roodachtige tekening meestal als een bijna effen tint. Kalkachtig-witte spatten of vuil zijn vaak aanwezig. Formaat 20,8 x 15,6 mm.

Geluiden
Roep 'whiet', laag 'krrrr', 'tak tak'. Zang luid, melodieus en langdurig, lijkt erg op zang van noordse nachtegaal, maar is wat sneller. Heeft een karakteristiek crescendo, maar geen ratelende reeksen en grote lijsterachtige tonen.

Publicatie