Overslaan en naar de inhoud gaan

Alpenheggenmus Prunella collaris

Indeling

Prunellidae [familie]
Prunella [genus] (3/1)
collaris [soort]

Herkenning
18 cm. Als een grote, kleurige heggemus. Zwart-wit gevlekte kin is vaak moeilijk te zien in het veld. Roodbruin gevlekte flanken en zwarte, wit gevlekte vleugeldekveren zijn betere veldkenmerken. Bovendelen bruingrijs met zwarte vlekken, kop en onderdelen grijs, staartpunt beige. Spitse gele snavel met zwarte punt. Onopvallend gedrag en schuifelende gang als van heggemus. In het broedseizoen alleen of in paren, in de winter vaak in kleine groepen.

Verspreiding en voorkomen
Komt voor in Midden- en Zuid-Europa, delen van Noordwest-Afrika en van West- tot Oost-Azië. In Nederland een dwaalgast, vooral langs de kust gezien.

Biotopen
Komt in zijn leefgebied algemeen voor in berggebieden. In de zomer boven de boomgrens in gebieden met lage vegetatie en verspreide rotsen, in de winter lager.

Voedsel
Voornamelijk insecten en andere kleine dieren, maar eet ook zaden. Foerageert tussen vegetatie en rotsen, maakt ook korte jachtvluchtjes.

Eieren
Aantal eieren in legsel meestal 3-4, zelden 5-6. Buikig. Glad en glanzend. Effen lichtblauw. Formaat 23,2 x 16,6 mm.

Geluiden
Roep 'tsjirrup' als veldleeuwerik, ook 'druui'. Zang tapuit- of zwarte tapuitachtig, zowel vanaf de grond als in zangvlucht.

Publicatie