Nederlands Soortenregister

Overzicht van de Nederlandse biodiversiteit

Koolmees Parus major

Foto: Wijnand van Buuren

Indeling

Paridae [familie]
Parus [genus] (1/1)
major [soort]

De Koolmees is de meest verspreide Parus-soort in Europa, waar hij vrijwel nergens ontbreekt. Als echte holenbroeder wordt zijn voorkomen in hoge mate gedicteerd door de aanwezigheid van geschikte nestholen, naast uiteraard voedsel. Koolmezen broeden in reeds bestaande holen in bomen, stobben, palen en in nestkasten. De laatste eigenschap zorgt ervoor dat de soort al meer dan een eeuw lang een bijzonder gewaardeerd studieobject voor wetenschappers is. Het menu tijdens de broedtijd bestaat uit een breed spectrum van larven en poppen van insecten. Het voedsel voor de jongen omvat vooral rupsen en spinnen. In de winter vormen zaden de belangrijkste voedselbron, zodanig zelfs dat de beschikbaarheid van beukennootjes deels de sterfte bepaalt die in de winter optreedt. De combinatie van een strenge winter met een slechte beukennotenmast kan de populatie zwaar treffen. De opgelopen verliezen worden echter binnen enkele jaren weer ingelopen.

Bron

Auteur(s)

Zoetebier, D.

Publicatie