Nederlands Soortenregister

Overzicht van de Nederlandse biodiversiteit

Zwarte mees Periparus ater

Foto: Kees Venneker

Indeling

Paridae [familie]
Periparus [genus] (1/1)
ater [soort]

Het broedareaal van de Zwarte Mees omvat een brede zone van Noord-Afrika tot aan de Stille Oceaan. De soort komt voor in boreale, gematigde en mediterrane bossen, vanaf laagland tot aan de boomgrens. In Nederland heeft de Zwarte Mees een sterke voorkeur voor naaldbomen, waarbij sparren favoriet zijn. Het menu bestaat uit insecten en spinnen die in de kroonlaag worden opgespoord, in de winter aangevuld met zaden (sparren, beuk). De Zwarte Mees broedt in holten in bomen, boomstronken of (vooral bij zware concurrentie met andere holenbroeders) de bodem. Ook nestkasten worden geaccepteerd. De Nederlandse broedvogels zijn standvogel. In sommige nazomers ontstaan massale erupties in boreale broedgebieden. Tijdens dergelijke invasies passeren vogels uit Midden-Europa tot West-Siberië ons land.

Bron

Auteur(s)

Bult, H.

Publicatie