Nederlands Soortenregister

Overzicht van de Nederlandse biodiversiteit

Goudhaan Regulus regulus

Foto: Kees Venneker

Indeling

Regulidae [familie]
Regulus [genus] (2/2)
regulus [soort]

De Goudhaan is een karakteristieke broedvogel van naaldbos. In Europa correspondeert de verspreiding in grote lijnen met die van sparrenbossen, maar de soort broedt ook in dennenbossen, gemengde bossen en in parken en tuinen met coniferen. De soort ontbreekt in grote delen van Zuid- en Zuidoost-Europa, terwijl de hoofdmacht (85% van 45 miljoen paren in Europa) voorkomt in Rusland, Fenno-Scandinavië, Duitsland en in de Alpen. Het hoofdvoedsel van de Goudhaan, de kleinste Europese vogel (4-8 gram in gewicht) bestaat uit springstaarten, terwijl in de broedtijd ook rupsen, spinnen, wantsen, bladluizen en vliegen een belangrijke plaats innemen. Tussen april en juli wordt het kunstige, enigszins bolvormige nest gemaakt dat meestal hoog in een spar aan het uiteinde van een tak hangt. Met twee broedsels per jaar en tot tien jongen per succes­vol nest kunnen de enorme verliezen die in strenge winters geleden worden snel worden goed­gemaakt. De in Nederland broedende Goudhanen zijn vermoedelijk grotendeels standvogel.

Bron

Auteur(s)

Dijk, A. J. van

Publicatie