Overslaan en naar de inhoud gaan

Vuurgoudhaan Regulus ignicapilla

Foto: Hans Kool

Indeling

Regulidae [familie]
Regulus [genus] (2/2)

Herkenning
9 cm. Makkelijk te onderscheiden van goudhaantje door opvallende witte wenbrauwstreep en zwarte oogstreep. Mannetje met oranje, vrouwtje met gele, zwart omrande kruin, beide met smalle zwarte snorstreep. Bovendelen groen, onderdelen wit. Twee duidelijke witte vleugelstrepen, als goudhaan. Bronskleurige vlek op zijnek is goed kenmerk, vooral als in dichte vegetatie koppatroon niet goed kan worden gezien. Juveniel met witte wenkbrauwstreep, maar zonder zwarte oogstreep en oranje/gele kruin. Buiten broedtijd soms samen met mezen en goudhaan, maar minder in troepen dan goudhaan en zelden invasie-achtig optreden.

Verspreiding en voorkomen
Broedvogel voornamelijk in Centraal- en deels in Oost-Europa. Wintergast vooral in Zuid- en Zuidwest-Europa, ook in zuidwestelijk Groot-Brittannië, Nederland en Noordwest-Duitsland. Standvogel in verschillende delen van Europa, voornamelijk in het westen. In Nederland een vrij schaarse broedvogel, wegtrekkend, doortrekker in vrij klein aantal.

Biotopen
Vooral in de oostelijke helft van het land, broeden in gemengde bossen en naaldbossen. De soort bewoont ook tuinen, parken en struwelen met geschikte naaldbomen.

Voedsel
Kleine ongewervelde dieren; zoekt takken en bladeren af, zowel hoog als laag boven de grond.

Eieren
Aantal eieren in legsel meestal 7-11, soms tot 12. Buikig. Glad en niet glanzend. Wit, of vaker licht roze-achtig-geelbruin. Met een zelfde vuile zone van onopvallende tekens, als een krans of kap aan de stompe pool, zoals dat ook bij de eieren van de goudhaan voorkomt, maar verschillen daarin, dat het gehele ei een warmere roze-achtige tint heeft. Vogels van Madeira hebben witte eieren, bezet met roodachtig-bruine of licht purperachtig-bruine spikkels, meer als de eieren van de loofzangers. Formaat 13,5 x 10,3 mm.

Geluiden
Roep 'zit' of 'ziet', duidelijk lager, minder 'dun' dan van goudhaan en vaak niet herhaald. Zang een herhaalde enkele toon, eindigend in een triller.

Publicatie