Nederlands Soortenregister

Overzicht van de Nederlandse biodiversiteit

Boomkruiper Certhia brachydactyla

Foto: Maries Elemans

Indeling

Certhia [genus]
(2 soorten in totaal / 2 gevestigd)
brachydactyla [soort] (1/1)

Indeling

Certhia [genus]
(2 soorten in totaal / 2 gevestigd)
brachydactyla [soort] (1/1)

Het voorkomen van de Boomkruiper beperkt zich tot Europa, Noord-Afrika en Turkije. De soort ontbreekt echter op de Britse Eilanden en in Fenno-Scandinavië. Het verspreidingsgebied is daarmee wat kleiner dan dat van de nauwverwante Taigaboomkruiper. De laatste decennia heeft enige areaaluitbreiding plaatsgevonden in Denemarken en Polen. Momenteel is de zuidpunt van Zweden bereikt, terwijl ook het aantal waarnemingen in Zuidoost-Engeland toeneemt. De Boomkruiper broedt in holen, maar is daarin weinig kieskeurig - deels daartoe gedwongen door concurrentie met andere holenbroeders. De nesten worden gebouwd achter loszittende stukken schors, tussen klimop, in spleten van bouwwerken en verwaarloosde nestkasten. De soort broedt van februari tot in juni; onder gunstige omstandigheden produceert een deel van de populatie een tweede broedsel. Het voedsel bestaat uit insecten(larven), poppen en spinnen. Deze worden op de stam en dikkere zijtakken gezocht en met de pincetachtige snavel uit de bast gepeuterd. De soort is in het merendeel van zijn verspreidingsgebied standvogel.

Bron

Auteur(s)

Scharenburg, K. van

Publicatie