Nederlands Soortenregister

Overzicht van de Nederlandse biodiversiteit

Gaai Garrulus glandarius

Foto: Hans van der Meulen

Indeling

Corvidae [familie]
Garrulus [genus] (1/1)
glandarius [soort]

Met tenminste vijf miljoen broedparen is de Gaai een van de talrijkste kraaiachtigen van het Euro­pese continent. Van oorsprong waren Gaaien bosvogels, maar vanaf de eerste helft van de 20e eeuw zijn ze ook steeds meer buiten het bos gaan broeden. Het voedsel bestaat in het voorjaar vooral uit insecten (o.a. rupsen) maar daarnaast worden ook nesten van duiven en zang­vogels geplunderd. Voor attente waarnemers zijn felle schermutselingen tussen Gaaien en lijster­achtigen dan dagelijkse kost. In zomer en najaar staan ook fruit, maïs en graan op het menu. In najaar en winter wordt overgeschakeld op eikels en in mindere mate ook op beuken- en hazelnoten. Ten gevolge van voedselschaarste (slechte mastjaren van eik) kunnen vooral Russische vogels in het najaar soms en masse naar West- Europa uitwijken. De laatste omvangrijke invasies vonden in Nederland plaats in 1972, 1983 en 1996.

Bron

Auteur(s)

Vogel, R.L.

Publicatie