Overslaan en naar de inhoud gaan

Steenuil Athene vidalii

Foto: Hans van der Meulen

Indeling

Strigidae [familie]
Athene [genus] (1/1)
vidalii [soort]

Steenuilen kennen een ruime verspreiding in het laagland van Eurazi√ę en Noord-Afrika. De noordgrens van de Europese verspreiding loopt van Denemarken via Polen en Litouwen tot in Wit-Rusland. In West- en Midden-Europa is de soort de laatste decennia sterk in aantal afgenomen. De favoriete habitat in Nederland is het kleinschalige cultuurlandschap, waar de Steenuil bij voorkeur in de nabijheid van menselijke bebouwing broedt. Als standvogel is de Steenuil het gehele jaar in het territorium aanwezig. Jonge vogels vestigen zich op korte afstand van het ouderlijk territorium. Het stapelvoedsel, muizen en regenwormen, wordt aangevuld met loop¬≠kevers, grote vliegende insecten, vogels, mollen en kikkers. De Steenuil is een holenbroeder die nestelt in bomen, gebouwen en nestkasten. De broedtijd loopt vanaf eind maart tot in mei. De legselgrootte varieert afhankelijk van het voedselaanbod en schommelt rond de vier eieren.

Bron

Auteur(s)

Stroeken, P., Harxen, R. van, Groen, N.

Publicatie

  • SOVON Vogelonderzoek Nederland 2002. Atlas van de Nederlandse broedvogels 1998-2000. Nederlandse Fauna 5: 1-584. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.