Overslaan en naar de inhoud gaan

Krooneend Netta rufina

Foto: Louis Westgeest

Indeling

Anatidae [familie]
Netta [genus] (2/1)
rufina [soort]

Herkenning
53-57 cm. Een grote duikeend met plomp lichaam en grote, ronde kop. Mannetje met vermiljoenrode snavel, vosrode kop en bruine bovendelen. Nek, borst, bovenstaartdekveren en onderdelen glanzend zwart, flanken en buikzijden wit, contrasterend met brede zwarte streep op middenbuik. Kruinveren vormen oprichtbare kuif. Mannetje met brede witte band over bijna gehele lengte van gespreide bovenvleugel, voorvleugel dof bruin. Vrouwtje met bruinige bovendelen, bleekbruine flanken en geelwit gestreepte borst, buik grijzer. Voorhoofd, kruin en achterhoofd donkerbruin, contrasterend met grijswitte teugel en wang; snavel donker hoornkleurig met roze band achter punt. Vleugelpatroon in vlucht als bij mannetje maar minder helder. Mannetje in eclipskleed als vrouwtje maar met rode snavel en oog, duidelijker kuif en wittere vleugel.

Verspreiding en voorkomen
Komt voor in kleine delen van Europa. Broedt voornamelijk in Kazachstan. Overwintert met name in Noord-Afrika en Indië. In Nederland schaarse broedvogel, jaarrond aanwezig.

Biotopen
Bij voorkeur grote, met riet omrande en vrij diepe meren, maar in West-Europa ook op kleinere plassen met dichte oeverbegroeiïng.

Voedsel
Zoekt duikend en grondelend plantaardig voedsel, soms ook waterinsecten, kleine vis en kikkers, garnaaltjes en schelpdieren.

Eieren
Aantal eieren in legsel 6-12, tot 21 zijn gemeld, doch die zijn waarschijnlijk van twee ♀♀ geweest. Elliptisch tot buikig. Verschillend gekleurd, van licht crème-achtig tot lichtgroen, soms zelfs variërend in één legsel. Formaat 56,3 x 42 mm.

Geluiden
Gewoonlijk zwijgzaam, mannetje tijdens balts een hese, blazende roep; vrouwtje een hard, raspend 'churr'.

Publicatie