Nederlands Soortenregister

Overzicht van de Nederlandse biodiversiteit

Krooneend Netta rufina

Foto: Marion Haarsma

Indeling

Anatidae [familie]
Netta [genus] (2/1)
rufina [soort]

In Eurazië worden drie flyway-populaties van de Krooneend onderscheiden. De kleinste populatie, die 25.000-30.000 ex. omvat, bestaat uit vogels die in het zuidwesten en midden van Europa broeden en in Spanje, Frankrijk, Zuid-Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Hongarije overwinteren. De in Zuidoost-Europa, Turkije en Zuidwest-Rusland broedende Krooneenden overwinteren in de Zwarte Zee en oostelijke Middellandse Zee. Deze populatie sluit aan op de grootste en meest oostelijke populatie in Centraal-Azië, die in Zuidwest-Azië overwintert. De Nederlandse broedvogels overwinteren slechts gedeeltelijk in Nederland. Tijdens de midwintertelling van watervogels in januari blijft het aantal immers al jarenlang op hooguit enkele tientallen steken. Het volgt daarmee niet de onder broedvogels geconstateerde stijgende trend. Enkele ringmeldingen, waarvan één van recente datum, wijzen op overwinteren in Zuidwest- of Midden-Europa.

Bron

Auteur(s)

Winden, J. van der, Dirksen, S.

Publicatie