Overslaan en naar de inhoud gaan

Italiaanse kamsalamander Triturus carnifex

Indeling

Salamandridae [familie]
Triturus [genus] (3/2)
carnifex [soort]

Habitat

De Italiaanse kamsalamander maakt in zijn natuurlijke verspreidingsgebied gebruik van allerhande voortplantingswateren, met een voorkeur voor grotere permanente poelen en moerassen zonder vis, in vlakke tot heuvelachtige terreinen (Andreone & Marconi 2006, Ficetola & De Bernardi 2004). Van de Europese kamsalamandersoorten heeft de Italiaanse kamsalamander de breedste ecologische amplitude als het gaat om de keuze van voortplantingswateren (Arntzen 2003). De soort gebruikt kleine putten, afgravingen, sloten en kunstmatige poeltjes tot rijk beplante vijvers en wateren in steengroeven zonder beplanting. De Italiaanse kamsalamander zou sneller nieuwe, meestal vegetatieloze wateren koloniseren dan de kamsalamander (Arntzen & Thorpe 1999), die een voorkeur heeft voor verder ontwikkelde en stabiele wateren met veel watervegetatie. De Italiaanse kamsalamander kan hierdoor sneller profiteren van nieuwe voortplantingswateren.

Er is relatief weinig bekend van de landhabitat. Rond het Ameisenmeer in Oostenrijk werden gezenderde dieren na de voortplanting vooral gevonden in gangen en holen van knaagdieren, 5-80 cm onder de oppervlakte aan de rand van en in het bos en ook onder stenen en stronken. Mannetjes bleven daarbij binnen een afstand van 200 m van het water. Vrouwtjes trokken tot 300 m weg (Schabetsberger et al. 2004). Volgens Cabela et al. (2001) heeft de Italiaanse kamsalamander van alle Oostenrijkse amfibieƫn de hoogste tolerantie ten opzichte van agrarische landschappen.

Begeleidende soorten

Door zijn grote aanpassingsvermogen kan de Italiaanse kamsalamander in zijn verspreidingsgebied met verschillende soorten samen voorkomen (Bogaerts & Pasmans 2005, Ficetola & De Bernardi 2004, Franzen et al. 2002, Schabetsberger et al. 2004). Bijna altijd komt ze, net als de kamsalamander, samen met de kleine watersalamander voor. In Nederland geldt dit voor alle locaties, en op enkele zelfs met de daar ook niet van nature voorkomende Alpenwatersalamander.

Bron

Auteur(s)

Bogaerts, S.

Publicatie

  • Creemers, R.C.M. & J.J.C.W. van Delft 2009. De amfibieĆ«n en reptielen van Nederland. Nederlandse Fauna 9. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.