Overslaan en naar de inhoud gaan

Kamsalamander Triturus cristatus

Foto: Petra Fleurbaaij

Indeling

Salamandridae [familie]
Triturus [genus] (2/2)
cristatus [soort]

Inventarisatie

Kamsalamanders kunnen op het land (in de nabijheid van een voortplantingswater) worden gevonden door materiaal om te draaien als stenen, hout, plastic etc. Vooral materiaal op vochtige grond is geschikt. Het materiaal moet na inspectie natuurlijk weer worden teruggelegd. De dieren kunnen worden gevonden van maart tot oktober. De methode is vooral geschikt als aanvulling op het inventariseren van het voortplantingswater (Griffiths et al. 1996).

Het zoeken naar afgezette eieren is een snelle en eenvoudige methode om de aanwezigheid van kamsalamanders vast te stellen (Griffiths & Raper 1994, Schouten 1990). De geschikte periode is van april tot en met juni. Er wordt gezocht naar omgevouwen blaadjes van drijvende en ondergedoken waterplanten die voorzichtig op de aanwezigheid van eieren worden geïnspecteerd. Veel gebruikte soorten zijn het drijvende liesgras en oeverplanten als vergeet-mij-nietjes en watermunt (Griffiths et al. 1996), evenals in het water liggend gras, bladeren van riet, bomen en lisdodde. Kamsalamanders kiezen vaak grover en steviger blad uit om eieren op af te zetten dan de kleinere soorten watersalamanders.

Volwassen dieren zijn in het water goed te vinden door op windstille dagen (glad wateroppervlak) ’s avonds met een zaklamp open plekken tussen de waterplanten te beschijnen. De beste periode is tussen de avondschemering en middernacht. Volwassen dieren zijn ook met een schepnet te inventariseren.

Volwassen kamsalamanders en larven kunnen ook met fuiken worden geïnventariseerd (Griffiths et al. 1996, Schouten 1990). Deze methode is echter niet zonder risico.

Op wegen, dijktrajecten en fietspaden kunnen migrerende kamsalamanders worden aangetroffen. Vooral warme, vochtige avonden in het voorjaar en in de nazomer (september) zijn geschikt. Op zulke locaties kunnen overdag ook verkeersslachtoffers worden gevonden.

Bron

Auteur(s)

Smit, G.F.J, Arntzen, J.W.

Publicatie

  • Creemers, R.C.M. & J.J.C.W. van Delft 2009. De amfibieën en reptielen van Nederland. Nederlandse Fauna 9. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.