Overslaan en naar de inhoud gaan

Amerikaanse stierkikker Lithobates catesbeianus

Foto: Jelger Herder

Indeling

Ranidae [familie]
Lithobates [genus] (1/1)

De Amerikaanse brulkikker is gemakkelijk te herkennen aan de hand van het ontbreken van huidlijsten op de rug ('huidribbels' in de lengterichting van het dier, aanwezig op de overgang van rug naar flank). Alle inheemse bruine en groene kikkers hebben deze zogenaamde dorsolaterale lijsten wél.

De roep is ongeveer even luid als van inheemse groene kikkers en is tot op een afstand van enkele honderden meters te horen. Het geluid is totaal anders dan van inheemse amfibiesoorten en klinkt als een loeiende koe (vandaar de Amerikaanse naam 'bullfrog' = stierkikker). Soms wordt het geluid verwisseld met een roepende roerdomp. Met name jonge Amerikaanse brulkikkers slaken, wanneer ze wegvluchten bijna altijd een alarmkreet. Dit klinkt ongeveer als 'eeep'. Inheemse groene kikkers kunnen een vergelijkbare alarmkreet slaken maar doen dat uiterst zelden.

De larven worden groter dan de meeste inheemse kikkervissen. Larven van knoflookpad en groene kikkers kunnen echter vergelijkbare afmetingen bereiken. Het kleurpatroon met regelmatige, kleine donkere vlekjes is echter uniek voor larven van de Amerikaanse brulkikker.

Voor de determinatie van eieren, larven en volwassen kikkers kan gebruik worden gemaakt van Stumpel & Strijbosch (2006) en van Van Diepenbeek & Creemers (2006).

Bron

Auteur(s)

Delft, J.J.C.W. van, Veenvliet, P.