Overslaan en naar de inhoud gaan

Havenpissebed Ligia oceanica

Foto: Dick Belgers

Indeling

Ligiidae [familie]
Ligia [genus] (2/1)
oceanica [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieVerspreidingsatlas Nederlandse landpissebedden, duizendpoten en miljoenpoten (Isopoda, Chilopoda, Diplopoda)
ExpertBerg, M.P. (EIS Kenniscentrum Insecten en andere ongewervelden)

Status

 Ligia oceanica is een algemene soort langs de kust, op hard substraat met voldoende schuilmogelijkheden. Het voorkomen langs de Fries-Groningse waddenkust is onvoldoende bekend, evenals zijn aanwezigheid langs de buitenkant van de Afsluitdijk. Het is niet duidelijk hoe snel nieuw ontstane biotopen, bijvoorbeeld de Deltawerken in Zeeland, gekoloniseerd worden. Zijn er vestigingen bij nieuwe zoutwater inlaatprojecten? Hoe snel koloniseert L. oceanica geschikte locaties?

Verspreiding in Nederland

Ligia oceanica komt langs de hele Nederlandse kust voor, als er maar hard substraat aanwezig is met voldoende schuil­mogelijkheden en algen. Hij ontbreekt op dijken die zijn geteerd, zoals de Hondsbossche Zeewering. De soort is in grote aantallen te vinden op dijken in Zeeland en de Waddeneilanden, op de pieren van havens en soms op strekdammen. Langs binnendijks gelegen watergangen die middels een sluis of duiker in verbinding met de zee staan, kan hij in redelijke aantallen voorkomen, bijvoorbeeld langs het brakke water van het Noordzeekanaal tussen IJmuiden en Amsterdam en lokaal op Texel. Hij ontbreekt op het strand, ook als er een duidelijke vloedlijn aanwezig is.

Verspreiding in buurlanden

België: zeldzaam, langs de kust (Wouters et al. 2000); Groot-Brittannië: zeer alge­meen, langs de kust (Harding & Sutton 1985); Duitsland: vrij zeldzaam, langs de kust (Gruner 1966).

 

 

Bron

Auteur(s)

Soesbergen, M., Tempelman, D., Wijnhoven, H., Berg, M.P.