Overslaan en naar de inhoud gaan

Rode Amerikaanse rivierkreeft Procambarus clarkii

Foto: Marion Haarsma

Indeling

Cambaridae [familie]
Procambarus [genus] (5/2)
clarkii [soort]

De rode Amerikaanse rivierkreeft kan, als de dichtheden hoog genoeg zijn, veel ecologische schade toebrengen aan aquatische ecosystemen. Op verschillende plaatsen in Zuid-Europa is het (vrijwel) volledig verdwijnen van de watervegetatie en vertroebeling van het water geconstateerd na introductie van de soort (Rodríguez et al. 2003, Geiger et al. 2005). De verdwijning van waterplanten wordt veroorzaakt door enerzijds het eten en knippen van de planten zelf, anderzijds door uitscheiding en de voortdurende opwerveling van bodemsediment (en daarmee vertroebeling van het water). In Nederland is (nog) geen duidelijk verband aangetoond tussen de aanwezigheid van de rode Amerikaanse rivierkreeft en de achteruitgang van waterplanten. Mogelijk dat de achteruitgang van krabbescheer in sommige gebieden in het Utrechts/Hollands plassengebied samenhangt met deze kreeft. De rode Amerikaanse rivierkreeft kan amfibieënpopulaties aantasten doordat de soort op de eieren predeert (zie relaties). 

De graafactiviteiten van de soort vormen een potentiële economische schadepost voor boeren en waterschappen, indien hierbij oevers en beschoeiingen aangetast worden. Verder kan de soort in het buitenland aanzienlijke economische schade toebrengen aan rijstvelden.

Commerciële visserij op rode Amerikaanse rivierkreeften staat in Nederland nog in de kinderschoenen, maar zou in de toekomst enige economische betekenis kunnen krijgen. In andere landen wordt de rode Amerikaanse rivierkreeft op grote schaal gekweekt en geëxporteerd (o.a. China).

Bron

Auteur(s)

Koese, B.